Víte jak vybírat boty pro děti ?

12.04.2014 17:55

 

Bohužel to pro laiky není vůbec lehké. Některé botičky splňují již zmíněné požadavky pro zdravý růst prstů a jejich záprstních kostí, dále pak správné postavení osy patní kosti, postavení drobných kostí nohou a celkové postavení nohy vůči bérci. Ale jak je odlišit od ostatních výrobků, které mohou vašemu dítěti vývoj nohy poškodit?

Obecně lze říci, že:

Pevnost/pružnost podešve má vliv na odvíjení chodidla; Praktický test kvality bot: Pokud vezmete botu do obou rukou za špičku a za patu, měla by se dát snadno ohnout v místě záprstních kloubů (laicky řečeno tam, kde sami nohu ohýbáte). Zároveň by měla být bota snadno ohebná v podélné ose, jako byste ji chtěli zkroutit do spirály. Při chůzi dochází totiž také k došlapu nejprve na patu, poté na malíkovou hranu nohy a jako poslední se dotkne země palec. Bota by tedy svou ohebností tuto funkci nohy měla podporovat.
 
Zvolené výrobní materiály by měly maximálně respektovat prodyšnost. Nejvhodnější jsou tedy textil (např. bačkorky, tenisky, apod.) a kůže. Pokud kupujete dítěti botu méně prodyšnou, bude se mu v ní potit noha a hrozí vznik dermatologických obtíží (vznikají plísně, otlaky, ...).
 
Jaký střih boty? Bota by jednoznačně měla mít širokou špičku kvůli dostatečnému prostoru pro prsty a záprstní kosti. Pokud koupíte botičky se zužující se špičkou, bude palec tlačen k ostatním prstům. Tím následně bude ovlivněn růst kostí prstů a záprstních kostí v ose.
 
Hmotnost boty by měla být co nejmenší.
 
Každá bota by měla mít i podporu klenby nohy. Poznáte ji na vnitřní stélce boty, vypadá jako malý polštářek na straně palce přibližně uprostřed stélky. Obecně by měla být stélka měkká a ze savého materiálu. Optimální je např. bavlna. Praktický test kvality bot: Sáhnete-li dovnitř boty, konkrétně do její špičky, nesmíte cítit jakoby jamku v místě záprstních kostí. Prostor pro záprstní kosti by měl být rovný či mírně zvýšený. Vnitřní prostor boty má jednoznačně vliv na vývoj tvaru dětského chodidla.
 
Zpevnění paty je dobré vyhledávat u bot určených pro děti do předškolního věku. Bohužel některé výrobky určené pro letní nošení nemají zpevněnou patu, ačkoli se jedná o malé velikosti bot. Pevný opatek má vliv na postavení osy patní kosti.
 
Možnosti upevnění boty na nohu jsou různé. Nejvhodnější jsou tkanice, pásky s přezkami či zapínáním na suchý zip. V každém případě volte boty, u nichž je možnost zapínání. Taková bota bude na nožičce dítěte držet pevně, nebude klouzat ani se jinak pohybovat.

Zapínání na suchý zip dítě sice brzy dokáže samo ovládat, nicméně takovéto zapínání nedokáže botičku dotáhnout tak, aby v ní úzká nožička „neplavala".

Pro malé děti rozhodně nevolte botičky střihu mokasíny či pantofle. Dítě do předškolního věku by mělo mít jednoznačně botu kotníčkovou se zpevněnou patou a navíc velmi dobře stažitelnou přes nárt a kotník.